Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Health-related quality of life in relation to fruit and vegetable intake among Polish pharmacists

Tytuł:
Health-related quality of life in relation to fruit and vegetable intake among Polish pharmacists
Autorzy:
Gil, Krzysztof
Grońska, Dominika
Wojnarski, Marcin
Rząsa-Duran, Elżbieta
Pasieka, Paweł
Kurnik-Łucka, Magdalena
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
KomPAN questionnaire
HQoL
workplace nutrition
RAND-SF-36 questionnaire
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
22279032
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
Linki:
https://www.mdpi.com/2227-9032/10/5/930  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
A direct association between health-related quality of life (HQoL) and nutrition remains unclear, although lifestyle habits are known to impact on human health. Thus, the aim of this study was to estimate an association between dietary habits, such as vegetable and fruit consumption, in particular, and HQoL. SF-36 (RAND-SF-36) and the Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire (KomPAN) were addressed to Polish pharmacists with a valid professional license. After the preliminary verification, 667 pharmacists were included into the study, and altogether, 11 questions from the KomPAN questionnaire and all RAND-SF-36 multiple choice questions were processed for statistical analysis. All HQoL scores, excluding physical functioning and role-physical, were significantly higher in the group declaring fruit consumption ≥1 time per day (p < 0.005), while physical functioning (p = 0.008) and general health (p = 0.03) were significantly higher in the group declaring vegetable consumption ≥1 time per day. Thus, there is indeed a positive association between vegetable and fruit consumption and HQoL. Increased fruit intake could certainly impact on the health-related quality of life of Polish pharmacists, primarily in terms of mental functioning, while increased vegetable intake could impact in terms of physical functioning.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies