Tytuł pozycji:
Analiza działań na rzecz zrównoważonego rozwoju w sektorze spozywczym na przykładzie wybranych firm
- Tytuł:
-
Analiza działań na rzecz zrównoważonego rozwoju w sektorze spozywczym na przykładzie wybranych firm
Analysis of activities for sustainable development in the food sector using selected companies as an example
- Autorzy:
-
Ponisz, Julia
- Słowa kluczowe:
-
sustainable development , food sector, environment, enterprise, Nestle, Żywiec Zdrój, Danone
zrównoważony rozwój, sektor spożywczy, ochrona środowiska, przedsiębiorstwo, Nestle, Żywiec Zdrój, Danone
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było ukazanie i ocena działań z zakresu zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Cel ten realizowano poprzez analizę literatury przedmiotu oraz prezentację trzech case study. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszym jest teoretycznym ujęciem koncepcji zrównoważonego rozwoju. W rozdziale drugim znajdują się rozważania na temat zrównoważonego rozwoju sektora spożywczego. Ostatni, trzeci rozdział zawiera analizę trzech studiów przypadku, w których ukazano realizację działań z zakresu zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Były to firmy Żywiec Zdrój S.A., Danone S.A. i Nestle S.A
The aim of the study was to present and evaluate the activities of sustainable development in companies of the food sector. This aim was realised through the analysis of literature of the subject and the presentation of three case studies. The dissertation consists of three chapters. The first one is a theoretical approach to the concept of sustainable development. The second chapter contains considerations on the sustainable development of the food sector. The last, third chapter examines three case studies that illustrate the implementation of sustainable development in the companies of the food sector. These companies were: Żywiec Zdrój S.A., Danone S.A. and Nestle S.A..