Tytuł pozycji:
Terapie żywieniowe wspomagające leczenie zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego
Powyższa praca “Terapie żywieniowe wspomagające leczenie zespołu przerostu mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego” ma na celu przedstawienie i przybliżenie tematu zaburzeń mikroflory jelitowej, które mogą prowadzić do szeregu symptomów, składających się na obraz kliniczny zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Praca skupia się na analizie danych naukowych dotyczących mikroflory jelitowej, jej możliwych zaburzeń, współistniejących chorób ze szczególnych uwzględnieniem etiopatogenezy, kliniki oraz diagnostyki SIBO. Praca ta ma na celu szczegółowe przedstawienie opisanych dotąd powiązań pomiędzy różnymi czynnikami wpływającymi na mikroflorę jelitową, w tym dietetycznymi, a występowaniem SIBO oraz możliwych rozwiązań żywieniowych w tym zespole objawów. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami, praca podsumowuje dostępne rozwiązania terapeutyczne, w tym terapie żywieniowe, które można zastosować w SIBO a które mają na celu zapewnić dobrostan mikrobioty jelitowej, zapobiegać pogłębianiu dysbiozy, redukować czynniki ryzyka predysponujące do rozwoju zaburzenia, zminimalizować zjawisko fermentacji bakteryjnej, poprawić komfort życia pacjenta, zapewnić prawidłowe zapotrzebowanie kaloryczne zapobiegając niedożywieniu i być na tyle dobrze zbilansowaną aby zapobiegać niedoborom makro- i mikroelementów.
The above paper "Nutritional therapies supporting the treatment of small intestine bacterial microflora syndrome" aimed at presenting and introducing the topic of intestinal microflora disorders that can lead to a number of symptoms which may include the bacterial overgrowth of the small intestine (SIBO). The document focused on the analysis of scientific data on the intestinal microflora, its possible disorders, coexisting diseases with particular emphasis on etiopathogenesis, clinics and SIBO diagnostics. This paper is aimed at a detailed presentation of the previously described relationships between various factors influencing the intestinal microflora, including dietary ones, and the occurrence of SIBO and possible nutritional solutions in this symptom complex. According to the latest reports, the document summarized the available therapeutic solutions, including nutritional therapies that can be used in SIBO and which are aimed at ensuring the well-being of the intestinal microbiota, preventing the aggravation of dysbiosis, reducing risk factors predisposing to the development of the disorder, minimizing the bacterial fermentation, improving comfort life of the patient, ensure the correct caloric demand, preventing malnutrition and be well-balanced to prevent deficiencies of macro- and microelements.