Tytuł pozycji:
Cesarean section and the childs microbiome
The aim of the study was to demonstrate, based on Polish and foreign research literature, a strong correlation between a caesarean section and the microbiome of the developing child. The paper presents the most important information on the cesarean section, discusses the role of the microbiome in the human body, and the methods of examining its composition. It also provides an extensive list of benefits of a natural childbirth and breastfeeding for the developing microbiome of the newborn. The mother's genital tract microflora and the danger of its colonization by pathogens during childbirth are characterized. The most important recommendations for the cesarean section are presented, including abnormal vaginal microflora, maternal body weight, and diabetes. The paper discusses in detail the impact of the cesarean section on the child's microbiome and the short- and long-term consequences for its further development. We also outlined the factors conducive to proper development of the newborn’s microbiome, such as the presence of all the necessary nutrients in the expecting mother’s diet and probiotic therapy implemented at the right time and at a dose safe for the newborn. The paper presents dietary recommendations and a 7-day menu for a pregnant woman with gestational diabetes. Finally, it indicates the directions for further research aimed at reaching unambiguous conclusions on the effects of C-section on the developing child's microbiome and the use of probiotics that could restore the homeostasis in a child born by an operative delivery.
Celem pracy było wykazanie, na podstawie zebranej literatury krajowej i zagranicznej, silnej korelacji pomiędzy cięciem cesarskim, a mikrobiomem rozwijającego się dziecka. W pracy zawarto najważniejsze informacje na temat zabiegu cięcia cesarskiego, omówiono rolę mikrobiomu w organizmie człowieka oraz metody badające jego skład. Dokładnie opisano również korzyści płynące z porodu naturalnego oraz karmienia piersią względem dojrzewającego mikrobiomu noworodka. Scharakteryzowano mikroflorę dróg rodnych matki oraz niebezpieczeństwo związane z kolonizacją przez chorobotwórcze patogeny w czasie porodu. Przedstawiono najważniejsze czynniki mogące determinować przeprowadzenie zabiegu cięcia cesarskiego, w tym: nieprawidłowa mikroflora pochwy, masa ciała matki oraz cukrzyca. W pracy dokładnie omówiono wpływ zabiegu cięcia cesarskiego na mikrobiom dziecka oraz związane z nim konsekwencje krótko- i długofalowe dotyczące jego dalszego rozwoju. Nakreślone zostały również elementy wpływające na znaczną poprawę kształtowania się mikrobiomu noworodka, w tym: wszystkie niezbędne składniki odżywcze w diecie kobiety ciężarnej oraz probiotykoterapia wdrożona w odpowiednim czasie i w bezpiecznej dla noworodka dawce. W pracy przedstawiono także zalecenia dietetyczne oraz 7-dniowy jadłospis dla kobiety ciężarnej z cukrzycą ciążową. Nakreślono kierunki dalszych badań, w celu uzyskania jednoznacznych wniosków na temat zmian w dojrzewającym mikrobiomie dziecka w konsekwencji cięcia cesarskiego oraz stosowania probiotyków, mogących przywrócić stan homeostazy w organizmie dziecka urodzonego niefizjologicznie.