Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison between occurrence of pain conditions in lumbar spine among office workers and restaurant workers.

Tytuł:
Comparison between occurrence of pain conditions in lumbar spine among office workers and restaurant workers.
Porównanie występowania bólu odcinka lędźwiowego kręgosłupa u pracowników biurowych oraz branży gastronomicznej
Autorzy:
Majka, Anna
Słowa kluczowe:
pain in the lumbar spine, low back pain, office workers, restaurant workers, standing job, sedentary work
ból odcinka lędźwiowego, pracownicy biurowi, pracownicy gastronomii, praca stojąca, praca siedząca
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: From 60% to 90% people complain about the pain in lumbar spine (low back pain), more often there are young people. European workers also complain this kind of medical problems, because of the job they do daily, 28% musculoskeletal conditions concern lumbar spine. Long-standing sitting in the office and standing while do gastronomical jobs might have an impact on occurrence those conditions. Objective: Research relationship of dependence between job character and occurrence of pain conditions in lumbar spine on examples of office workers and restaurant workers. Research methods and materials: Research has been conducted by using own questionnaire of measuring pain conditions in lumbar spine with use of Laitinen scale and Roland-Morris questionnaire. The research involved 173 office workers and restaurant workers. Results: 81% of office workers and restaurant workers confirm the occurrence of pain in lumbar spine. The same problem relates to people with different BMI level, different job seniority and quality of life. It relates also to people who do not have physical activity as well as those, who are physically active in both research groups. According to Roland-Morris disability questionnaire in low back, result which occur most often is low level of disability. Conclusion: In research groups there was no relationship of dependence between job character and occurrence of pain conditions in lumbar spine. Office workers and restaurant workers complain the same level of pain conditions.

Wstęp: Od 60% do 90% osób skarży się na występowanie bólu odcinka lędźwiowego, coraz częściej są to młodzi ludzie. Europejscy pracownicy również zgłaszają tego typu problemy zdrowotne ze względu na wykonywany zawód, gdyż aż 28% spośród dolegliwości mięśniowo-szkieletowych, dotyczy właśnie odcinka lędźwiowego. Długotrwałe przebywanie w pozycji siedzącej w biurze, jak i również w pozycji stojącej podczas pracy w branży gastronomicznej może mieć wpływ na powstawanie wyżej wspomnianych dolegliwości. Cel pracy: Zbadanie zależności pomiędzy charakterem pracy a występowaniem dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa na przykładzie pracowników biurowych oraz pracowników branży gastronomicznej.Materiał i metody badawcze: Badanie zostało przeprowadzone przy pomocy samodzielnie opracowanej ankiety, w której do oceny dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa użyto skali Laitinena oraz Kwestionariusza Rolanda-Morrisa. Przebadano 173 osoby pracujące w biurze oraz w branży gastronomicznej.Wyniki: Aż 81% osób zarówno z grupy pracowników biurowych, jak i wśród pracowników gastronomii odczuwało ból odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Problem dotyczył osoby z różnym wskaźnikiem BMI, różną długością stażu pracy oraz poziomem jakości życia, a także osoby, które były bardziej lub mniej aktywne fizycznie w obu badanych grupach. Według kwestionariusza Rolanda-Morrisa najczęściej pojawiał się u badanych osób niski stopień niepełnosprawności w związku z występowaniem dolegliwości.Wnioski: W przebadanej grupie nie wykazano zależności pomiędzy charakterem pracy a występowaniem dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Zarówno pracownicy biurowi, jak i pracownicy branży gastronomicznej odczuwali w podobnym stopniu wspomniane dolegliwości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies