Tytuł pozycji:
Ocena nawyków żywieniowych oraz wiedzy na temat diety przeciwzapalnej u osób z chorobami zapalnymi stawów o podłożu autoimmunologicznym
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS), zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) oraz toczeń rumieniowaty układowy (SLE) to choroby zapalne stawów o podłożu autoimmunologicznym. Cechuje je przewlekły stan zapalny w obrębie struktur stawów prowadzący do ich stopniowej destrukcji. Choroby te mogą przybierać charakter ogólnoustrojowy manifestując dolegliwości z innych układów. Etiopatogeneza nie jest w pełni poznana, obejmuje czynniki genetyczne, drobnoustrojowe, a także środowiskowe do których zaliczana jest dieta. Celem leczenia farmakologicznego jest osiągnięcie remisji lub najniższej możliwej aktywności choroby. Według najnowszych badań sposób żywienia oparty o zasady diety przeciwzapalnej, cechujący się wysoką zawartością antyoksydantów, błonnika, składników wpływających pozytywnie na stan mikrobioty jelitowej, jak również odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D mogą stanowić element wspierający leczenie chorób zapalnych stawów. Rolą prawidłowej diety jest utrzymanie optymalnej masy ciała, redukcja ryzyka wystąpienia chorób współistniejących i przykrych skutków leczenia farmakologicznego oraz modulujący wpływ na funkcjonowanie komórek układu immunologicznego. Celem niniejszej pracy była ocena nawyków żywieniowych oraz wiedzy na temat diety przeciwzapalnej u osób z chorobami zapalnymi stawów o podłożu autoimmunologicznym z wykluczeniem jednostek chorobowych wymagających specyficznych zaleceń żywieniowych.Badanie przeprowadzono za pomocą anonimowej ankiety. Otrzymano wyniki, które wykazały niski lub przeciętny poziom nawyków żywieniowych pacjentów oraz przeciętny stan wiedzy na temat diety przeciwzapalnej. Potwierdzona została zależność pomiędzy poziomem wiedzy, a poprawnością nawyków żywieniowych. Podjęta w pracy tematyka wymaga dalszych badań naukowych.
Rheumatoid arthritis (RA), psoriatic arthritis (PsA), ankylosing spondylitis (AS), and systemic lupus erythematosus (SLE) are autoimmune inflammatory diseases of the joints. They are characterized by chronic inflammation within joint structures, leading to their gradual destruction. These diseases may be systemic, manifesting symptoms from other systems. The etiopathogenesis is not fully understood; it includes genetic, microbial, and environmental factors, which include the diet. The goal of drug treatment is to achieve remission or the lowest possible disease activity. According to the latest research, a diet based on the principles of an anti-inflammatory diet, characterized by a high content of antioxidants, fiber and ingredients that positively influence the condition of the intestinal microbiota, as well as an adequate supply of omega-3 fatty acids and vitamin D, may be an element that supports the treatment of inflammatory diseases of the joints. The role of a proper diet is to maintain optimal body weight, reduce the risk of comorbidities and unpleasant effects of pharmacological treatment, and modulate the functioning of immune system cells.The aim of this study was to evaluate eating habits and knowledge about the anti-inflammatory diet in people with autoimmune arthritis, excluding diseases that require specific dietary recommendations. The study was conducted using an anonymous questionnaire.The results showed a poor or average level of eating habits and an average level of knowledge about the anti-inflammatory diet. The relationship between knowledge level and the correctness of eating habits was confirmed. The subject matter undertaken in the work requires further research.