Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Expression of α-synuclein with introduction of post-translational N-terminal acetylation in a prokaryotic expression system and optimization of purification procedure

Tytuł:
Expression of α-synuclein with introduction of post-translational N-terminal acetylation in a prokaryotic expression system and optimization of purification procedure
Ekspresja α-synukleiny i wprowadzenie potranslacyjnej acetylacji N-końca w prokario-tycznym systemie ekspresyjnym oraz optymalizacja procedury jej oczyszczania
Autorzy:
Hałys, Łukasz
Słowa kluczowe:
alpha-synuclein, N-terminal acetylation, post-translational modification, prokariotic expression system, ion-exchange chromatography, optimisation, purification
alfa-synukleina, acetylacja N-końca, modyfikacja potranslacyjna, prokariotyczny system ekspresyjny, chromatografia jonowymienna, optymalizacja, oczyszczanie
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
α-synuclein is a ∼14 kDa protein found primarily in the brain tissue. It is natively N-terminally acetylated. This modification significantly affects the properties of the protein - for this reason it is important to prepare a procedure to obtain it in this form. In this work, α-synuclein in non-acetylated and acetylated forms was obtained in prokaryotic expression system and a method for purification of the two versions of the protein was refined using ion exchange chromatography.

α-synukleina jest białkiem o masie ∼14 kDa, występującym głównie w tkance mózgowej. Natywnie występuje z potranslacyjną modyfikacją w postaci acetylacji N-końca. Modyfikacja ta wpływa znacząco na właściwości białka – z tego powodu ważne jest przygotowanie procedury jego otrzymywania w tej formie. W pracy uzyskano α-synukleinę w wersji nieacetylowanej i acetylowanej w prokariotycznym systemie ekspresyjnym oraz dopracowano metodę oczyszczania dwóch wersji białka z wykorzystaniem chromatografii jonowymiennej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies