Tytuł pozycji:
Job characteristics, the effort-reward imbalance and the level of occupational burnout and the application of standards in a group of restaurant employees with established service standards.
Celem pracy było sprawdzenie związków pomiędzy cechami środowiska pracy, nierównowagą wysiłku i nagrody a wypaleniem zawodowym i częstością stosowania standardów wśród pracowników restauracji o ustalonych standardach obsługi. W tym celu zostały użyte następujące narzędzia: kwestionariusz do pomiaru nierównowagi wysiłku i nagrody (ERI), kwestionariusz cech pracy (JDS), Oldenburski Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego (OLBI) oraz pytania uzupełniające. Przebadano 100 pracowników z dwóch sieci restauracji o ustalonych standardach obsługi. Uzyskane wyniki wykazały istnienie licznych związków pomiędzy badanymi zmiennymi. Skala wysiłku w rozumieniu ERI koreluje dodatnio na istotnym poziomie zarówno z aspektem wyczerpania, jak i wycofania zaangażowania, czyli wymiarami wypalenia zawodowego kwestionariusza OLBI. Silne negatywne związki tych dwóch podskal wykazano w stosunku do skali nagrody w rozumieniu OLBI. Kolejne istotne związki dotyczyły relacji pomiędzy składowymi wypalenia a cechami środowiska pracy, między innymi autonomią i sprzężeniem zwrotnym uzyskiwanym od innych. Różnice międzygrupowe (między grupą pracowników Restauracji 1 i Restauracji 2) zostały zaobserwowane w zakresie poziomu wysiłku oraz nadmiernego zaangażowania w rozumieniu ERI oraz podskali wyczerpania w rozumieniu OLBI.
The aim of the study was to check the relationship between the features of the work environment, imbalance of effort and reward, and burnout and the frequency of applying standards among restaurant employees with established service standards. For this purpose, the following tools were used: the Effort and Reward Imbalance (ERI) questionnaire, the Job Characteristics Questionnaire (JDS), the Oldenburg Burnout Questionnaire (OLBI) and follow-up questions. 100 employees from two restaurant chains with established service standards were surveyed. The obtained results showed the existence of numerous relationships between the studied variables. The scale of effort in terms of ERI positively correlates at a significant level with both the aspect of exhaustion and withdrawal of engagement, i.e. the dimensions of occupational burnout of the OLBI questionnaire. Strong negative associations of these two subscales were demonstrated in relation to the reward scale in terms of OLBI. Other important relationships concerned the relationship between the components of burnout and the characteristics of the work environment, including autonomy and feedback from others. Intergroup differences (between Restaurant 1 and Restaurant 2 employees) were observed in terms of the level of effort and overexploitation within the meaning of ERI and the exhaustion subscale within the meaning of OLBI.