Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ spożywania produktów wysoko przetworzonych na stan skóry trądzikowej

Tytuł:
Wpływ spożywania produktów wysoko przetworzonych na stan skóry trądzikowej
The effect of consuming highly processed products on the condition of acne skin
Autorzy:
Jukowska, Justyna
Słowa kluczowe:
acne vulgaris, highly processed food, milk, glycemic index, IGF-1, fatty acids, intestinal microbiota, oxidative stress.
trądzik pospolity, żywność wysoko przetworzona, mleko, indeks glikemiczny, IGF-1, kwasy tłuszczowe, mikrobiota jelitowa, stres oksydacyjny
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trądzik pospolity jest chorobą objawiającą się widocznym pogorszeniem wyglądu skóry. Na skórze pojawia się nadmierna ilość sebum, widoczne są zaskórniki otwarte i zamknięte, krosty ropne, zaczerwienienia a w późniejszym etapie blizny i przebarwienia. W leczeniu dermatologicznym stosuje się najczęściej antybiotykoterapię, retinoidy, suplementację oraz preparaty miejscowe. Leczenie wspiera się postępowaniem kosmetologicznym, mającym na celu dobranie odpowiedniej pielęgnacji. Niezwykle istotnym czynnikiem okazuje się być rodzaj spożywanych produktów. Zarówno dermatolog jak i kosmetolog powinien brać ten fakt pod uwagę w planowanej terapii. W niniejszej pracy opisano i przeanalizowano niekorzystny wpływ spożywania produktów wysoko przetworzonych na skórę trądzikową. Szczególna uwaga została zwrócone na: wyroby cukiernicze, nabiał, słone przekąski i Fast food, piwo oraz rodzaj spożywanych tłuszczy. Dowiedziono, że ww. produkty zaostrzają zmiany trądzikowe na tyle, że korzystne będzie ich wyeliminowanie z diety.

Acne vulgaris is a disease with visible deterioration in the appearance of the skin. There is an excessive amount of sebum on the skin, open and closed blackheads, purulent pustules, redness and later scars and discoloration are visible. Antibiotic therapy, retinoids, supplementation and topical preparations are most often used in dermatological treatment. Treatment is supported by cosmetological procedures aimed at selecting the appropriate care. The type of food consumed turns out to be an extremely important factor. Both a dermatologist and a cosmetologist should take this fact into account in the planned therapy. This paper describes and analyzes the adverse effects of consuming highly processed products on acne-prone skin. Particular attention was paid to: confectionery, dairy products, salty snacks and fast food, beer and the type of fats consumed. It has been proved that the above-mentioned products exacerbate acne lesions so that it will be beneficial to eliminate them from the diet.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies