Tytuł pozycji:
Microplastic in natural environment - causes, consequences and the future
- Tytuł:
-
Microplastic in natural environment - causes, consequences and the future
Mikroplastik w środowisku przyrodniczym – przyczyny, konsekwencje, przyszłość
- Autorzy:
-
Kosowska, Anna
- Słowa kluczowe:
-
plastic, microplastic, marine pollution, plastic contamination
plastik, mikroplastik, zanieczyszczenie oceanów, zanieczyszczenie plastikiem
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Od 1950 roku plastik w coraz większych ilościach dostaje się do wód. Pod wpływem miedzy innymi temperatury i promieniowania UV rozpada się na coraz mniejsze cząstki tworząc mikroplastik. Terminem mikroplastik określa się cząstki tworzyw sztucznych o średnicy od 5mm do 1μm. Cząstki te zawieszone w słupie wody mogą opaść na dno w postaci morskiego śniegu lub zostać zjedzone przez morskie organizmy, które mylą go z pokarmem. Mikroplastik następnie może akumulować się w tkankach zwierząt morskich i negatywnie wpływać na ich rozwój. Przedostaje się również w górę łańcucha pokarmowego gdzie może być akumulowany razem z toksycznymi substancjami, które występują w nim w postaci dodatków jak stabilizatory czy środki zmniejszające palność. Badania wykazują, że w najczęściej spożywanych produktach jak miód, sól, piwo czy woda butelkowana, znajdują się cząstki mikroplastiku, które trafiają do naszych organizmów. Do produktów tych zaliczają się również skorupiaki, takie jak krewetki oraz małże i ryby. Badania nad mikroplastikiem, drogami jego przedostawania się do środowiska, skutkami oraz konsekwencjami jego obecności ujawniają, że mikroplastik jest bardzo poważnym problemem. Priorytetem na chwile obecną powinno być badanie skutków obecności mikroplastiku w ciele człowieka, ponieważ nie wiadomo jakie konsekwencje ciągnie on za sobą dla ludzi.
Since 1950, more and more plastic has been discharged into the ocean. Under the influence of, among others, temperature and UV radiation, it breaks down into smaller and smaller particles, creating microplastic. The term microplastic is defined as plastic particles with a diameter of 5mm to 1μm. Suspended in the water column, these particles can sink to the bottom as marine snow or be eaten by marine organisms that mistake it for food. The microplastic can then accumulate in the tissues of marine animals and adversely affect their development. It also goes up the food chain, where it can be accumulated together with toxic substances that occur in it in the form of additives, such as stabilizers or flame retardants. Research shows that the most commonly consumed products, such as honey, salt, beer or bottled water, contain microplastic particles that end up in our bodies. These products also include crustaceans such as shrimp, mussels and fish. Research on microplastics, the routes of its entry into the environment, the effects and consequences of its presence reveal that microplastic is a very serious problem. At the moment, the priority should be to study the effects of the presence of microplastics in the human body, because it is not known what consequences it entails for people.