Tytuł pozycji:
Strategies of acquiring food practiced by early hominids.
- Tytuł:
-
Strategies of acquiring food practiced by early hominids.
Strategie pozyskiwania pożywienia wczesnych hominidów.
- Autorzy:
-
Stremski, Igor
- Słowa kluczowe:
-
hominids, food, diet, scavenging, Lower Paleolithic, Africa, Australopithecus, Homo
hominidy, pożywienie, dieta, padlinożerność, Paleolit Dolny, Afryka, Australopithecus, Homo
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niniejsza praca ma na celu przybliżenie diety oraz modeli żerowania praktykowanych przez wczesnych przodków Homo sapiens. Wczesne hominidy, to jest naczelne z rodzajów Australopithecus oraz Homo, zamieszkiwały tereny środkowej i południowej Afryki w czasie od 5 do 1.5 Mya. Zwierzęta te na przestrzeni 3 milionów lat zmieniały się zarówno pod względem morfologicznym, jak i behawioralnym, tworząc kolejne gatunki praktykujące zupełnie różne zachowania i spożywające różne pokarmy. Celem pracy jest ukazanie zmian w diecie hominidów prowadzących do nagłych procesów ewolucyjnych, skutkujących wzrostem objętości oraz możliwości mózgu Homo. Szczególną uwagę poświęcono hipotezom padlinożerności, dyskutowanym w środowisku naukowym od około połowy XX wieku. Począwszy od pierwszych wzmianek badaczy na temat praktykowania padlinożerności, dużą wagę przykładano do określenia, jaki udział w diecie hominidów miała padlina. Niniejsza praca wykaże, że hominidy są podrodziną bardzo zróżnicowaną zarówno między jak i wewnątrzgatunkowo. Określenie prawd absolutnych dotyczących ich wszystkich jest więc trudne a możliwe, że niemożliwe. Praca ta ma więc na celu ukazanie pewnych schematów dietetycznych prawdziwych dla wszystkich hominidów jak również zarysowania różnic między nimi.
Following dissertation is to present diet and ravening models of early ancestors of Homo sapiens. Early Hominids, meaning primates of genuses Australopithecus and Homo, inhabited central and southern Africa during period from 5 to 1.5 Mya. During over 3 millions of years, those animals changed morphologically and behaviorally, forming different species, consuming different foods. The aim of this dissertation is to demonstrate shifts in hominid’s diet which led to sudden evolutionary processes leading up to extreme increase in brain volume and capabilities. Special attention has been given to scavenging hypothesis which has been being debated since half of 20th century. From the first references to practicing scavenging, much attention was paid to determine what part carrion played in hominid’s diet. Following dissertation is to present that hominids is a diverse family of animals, differing strongly between species as well as intraspecifically. Therefore drawing absolute conclusions is difficult or maybe even impossible. Dissertation aims to demonstrate dietary patterns that are true for all hominids as well as differences between them