Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność i żywienie jako determinanty życia. Badanie świadomości Polaków w kontekście wybranych zagadnień z zakresu kultury kulinarnej

Tytuł:
Żywność i żywienie jako determinanty życia. Badanie świadomości Polaków w kontekście wybranych zagadnień z zakresu kultury kulinarnej
Food and nutrition as determinants of life. Study of the awareness of Poles in the context of selected issues in the field of culinary culture
Autorzy:
Potykanowicz, Oliwia
Słowa kluczowe:
culinary culture, food heritage, eating habits, study of consciousness, Poles
kultura kulinarna, dziedzictwo żywieniowe, zwyczaje żywieniowe, badanie świadomości, Polacy
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The issues of research on food and nutrition presented in this paper on various levels show the multitude of roles and functions of food in the daily routine. Observing the phenomena in the field of culinary culture can provide quite insightful information about people and their lifestyles, including allowing the analysis of their affiliation to socio-cultural, economic and geographical concepts. The topic seems to be current in the face of changes related to eating habits and the development of culinary trends, which affect the imbalance and, on the one hand, rejecting heritage and following what is up to date, and, on the other hand, creating new food movements and strengthening the sense of identity.The research carried out as part of the work allowed to establish that the self-esteem of Poles about the awareness of the factors influencing culinary culture is at an medium level. The obtained results confirm the need for an interdisciplinary study of food and nutritional phenomena and indicate the fields for further research.

Przedstawione w niniejszej pracy zagadnienia z tematyki badań nad żywnością i żywieniem na różnych płaszczyznach uwidaczniają wielość ról i funkcji jedzenia obecnych w codziennej rutynie. Obserwowanie zjawisk z zakresu kultury kulinarnej, może dostarczyć dość wnikliwych informacji o ludziach i prowadzonych przez nich stylach życia, w tym pozwalając na analizę jego przynależności do konceptów społeczno-kulturowych, ekonomicznych i geograficznych. Temat zdaje się być aktualny w obliczu zmian związanych ze zwyczajami żywieniowymi oraz rozwojem trendów kulinarnych, co ma wpływ na zachwianie równowagi i z jednej strony odrzucenie dziedzictwa i podążanie za tym, co aktualnie popularne, a z drugiej tworzenie nowych ruchów żywnościowych i wzmocnienie poczucia tożsamości.Przeprowadzone w ramach pracy badanie pozwoliło ustalić, że samoocena Polaków o świadomości na temat czynników wpływających na kulturę kulinarną plasuje się na poziomie średnim. Otrzymane wyniki potwierdzają potrzebę interdyscyplinarnego badania zjawisk żywieniowych oraz wyznaczają pola do kolejnych badań.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies