Tytuł pozycji:
Żywność i żywienie jako determinanty życia. Badanie świadomości Polaków w kontekście wybranych zagadnień z zakresu kultury kulinarnej
The issues of research on food and nutrition presented in this paper on various levels show the multitude of roles and functions of food in the daily routine. Observing the phenomena in the field of culinary culture can provide quite insightful information about people and their lifestyles, including allowing the analysis of their affiliation to socio-cultural, economic and geographical concepts. The topic seems to be current in the face of changes related to eating habits and the development of culinary trends, which affect the imbalance and, on the one hand, rejecting heritage and following what is up to date, and, on the other hand, creating new food movements and strengthening the sense of identity.The research carried out as part of the work allowed to establish that the self-esteem of Poles about the awareness of the factors influencing culinary culture is at an medium level. The obtained results confirm the need for an interdisciplinary study of food and nutritional phenomena and indicate the fields for further research.
Przedstawione w niniejszej pracy zagadnienia z tematyki badań nad żywnością i żywieniem na różnych płaszczyznach uwidaczniają wielość ról i funkcji jedzenia obecnych w codziennej rutynie. Obserwowanie zjawisk z zakresu kultury kulinarnej, może dostarczyć dość wnikliwych informacji o ludziach i prowadzonych przez nich stylach życia, w tym pozwalając na analizę jego przynależności do konceptów społeczno-kulturowych, ekonomicznych i geograficznych. Temat zdaje się być aktualny w obliczu zmian związanych ze zwyczajami żywieniowymi oraz rozwojem trendów kulinarnych, co ma wpływ na zachwianie równowagi i z jednej strony odrzucenie dziedzictwa i podążanie za tym, co aktualnie popularne, a z drugiej tworzenie nowych ruchów żywnościowych i wzmocnienie poczucia tożsamości.Przeprowadzone w ramach pracy badanie pozwoliło ustalić, że samoocena Polaków o świadomości na temat czynników wpływających na kulturę kulinarną plasuje się na poziomie średnim. Otrzymane wyniki potwierdzają potrzebę interdyscyplinarnego badania zjawisk żywieniowych oraz wyznaczają pola do kolejnych badań.