Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wchodzenie w ducha rzeczy

Tytuł:
Wchodzenie w ducha rzeczy
Entering the spirit of things
Autorzy:
Nabokina, Anastasia
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
awangarda rosyjska
kinestezja
wiedza teoretyczna
theoretical knowledge
etnografia przedtekstowa
Russian avant-garde
pre-textual ethnography
kinesthesia
embodied knowledge
wiedza ucieleśniona
Język:
polski
ISBN, ISSN:
08670633
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/273362/edition/237087/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Artykuł podejmuje temat sztuki jako sposobu wytwarzania wiedzy na przykładzie działań artystów awangardy rosyjskiej. Odwołując się do argumentów "etnografii przedtekstowej" (Michael Jackson, Anne Line Dalsgård, Ryszard Nycz), badań nad rolą kinestezji w sztuce współczesnej (Irina Sirotkina, Roger Smith) oraz umieszczając działania artystów w kontekście historyczno-naukowym, Nabokina analizuje wciąż aktualny problem wzajemnych relacji wiedzy ucieleśnionej i wiedzy teoretycznej.

On the example of Russian avant-garde artists, the article discusses art as a means of producing knowledge. Nabokina analyzes the ever-current problem of the mutual relations between embodied and theoretical knowledge by referring to arguments of "pre-contextual ethnography" (Michael Jackson, Anne Line Dalsgård, Ryszard Nycz), research on the role of kinesthesia in contemporary art (Irina Sirotkina, Roger Smith), and by placing artists’ activities in a historical-scientific context.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies