Tytuł pozycji:
The category of shape in old Polish recipes
Based on the oldest Polish cookbooks published in the series "Monumenta Poloniae Culinaria" (Polish Culinary Monuments) edited by Jarosław Dumanowski, the art-icle presents lexical means used to express the category of shape in old Polish recipes. They refer to names related to the formation of amorphous products as well as portion-ing, dividing and slicing of products. The names of the objects serving as prototypes for the various shapes are described, including names that continue to this day and names that have been forgotten. The article is a contribution to the history of Polish culinary vocabulary.
Na podstawie najstarszych polskich książek kucharskich opublikowanych w serii "Monumenta Poloniae Culinaria. Polskie zabytki kulinarne" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego, artykuł przedstawia środki leksykalne służące wyrażaniu kategorii kształtu w dawnych polskich przepisach kulinarnych. Dotyczą one nazw związanych z formowaniem wyrobów amorficznych oraz porcjowaniem, dzieleniem, krojeniem produktów. Opisane są nazwy obiektów służących jako prototypowe dla różnych kształtów, w tym nazwy trwające do dziś i nazwy już zapomniane. Artykuł stanowi przyczynek do historii polskiego słownictwa kulinarnego.