Tytuł pozycji:
Analiza owocników i grzybni z kultur in vitro Hypsizygus marmoreus na obecność substancji biologicznie aktywnych
- Tytuł:
-
Analiza owocników i grzybni z kultur in vitro Hypsizygus marmoreus na obecność substancji biologicznie aktywnych
Analysis of fruiting bodies and mycelium from in vitro cultures of Hypsizygus marmoreus for biologically active substances
- Autorzy:
-
Pająk, Wojciech
- Słowa kluczowe:
-
Hypsizygus marmoreus, lowastatyna, ergotioneina, biopierwiastki, sterole, glukany, związki indolowe, związki fenolowe, potencjał terapeutyczny grzybów jadalnych
Hypsizygus marmoreus, lovastatin, ergothioneine, bioelements, sterols, glucans, indole compounds, phenolic compounds, edible mushrooms’ therapeutic potential
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hypsizygus marmoreus jest cenionym i popularnym grzybem, szczególnie we wschodniej Azji, ze względu na swoje walory smakowe, wysoką wartość odżywczą oraz potencjał terapeutyczny. W badaniach wykazano, że jest źródłem wielu biologicznie czynnych składników takich jak polisacharydy, biopierwiastki, aminokwasy czy białka. Przypisuje mu się m.in działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne oraz przeciwalergiczne. Celem niniejszej pracy była analiza owocników i mycelium z kultur in vitro H. marmoreus w kierunku obecności substancji biologicznie czynnych. Kolejnym celem było określenie wpływu dodatku jonów cynku i magnezu do podłoża hodowlanego na zawartość badanych związków aktywnych w kulturach mycelialnych. Obiektem badań były owocniki pozyskane z upraw komercyjnych oraz owocniki i mycelium z kultur in vitro H. marmoreus. Analizie poddano obie odmiany tego gatunku: białą i brązową. Niniejsza praca podzielona jest na dwie części. W części teoretycznej opisane zostały właściwości lecznicze H. marmoreus oraz związków, które były analizowane. W części doświadczalnej opisany został proces pozyskania materiału do badań z kultur in vitro, proces jego przygotowania do analiz oraz proces oznaczania wybranych związków. Kultury mycelialne prowadzono w bioreaktorach na podłożu Oddoux oraz na tym samym podłożu z dodatkiem siarczanu(VI) magnezu i siarczanu(VI) cynku. Zawartość lowastatyny, ergotioneiny, związków fenolowych, fenyloalaniny, steroli i związków indolowych oznaczono z użyciem metody HPLC, zawartość biopierwiastków za pomocą metody F–ASA, a poziom glukanów oznaczono spektrofotometrycznie. Wykazano, że H. marmoreus jest dobrym źródłem biopierwiastków, glukanów oraz lowastayny. Zawartość związków aktywnych różniła się w zależności od odmiany oraz badanego materiału. Wykazano również, że dodatek jonów cynku i magnezu wywierał zmienny wpływ na zawartość substancji czynnych. Przeprowadzony eksperyment potwierdza, że H. marmoreus może być źródłem ważnych dla zdrowia człowieka substancji.
Hypsizygus marmoreus is a valued and popular mushroom, especially in East Asia, for its flavor, high nutritional value and therapeutic potential. Number of studies have shown that the mushroom is a source of many biologically active components such as polysaccharides, bioelements, amino acids and proteins. It has been attributed to anti–inflammatory, anticancer, antioxidant and anti–allergic effects. The aim of this study was to analyze the fruiting bodies and mycelium from in vitro cultures of H. marmoreus for the presence of biologically active substances. Another aim was to determine the effect of the addition of zinc and magnesium ions to the culture medium on the content of the tested compounds in mycelial cultures. The objects of the study were the fruiting bodies obtained from commercial crops and the fruiting bodies and mycelium from in vitro cultures of H. marmoreus. Both cultivars of this species, white and brown, were analyzed. The present work is divided into two parts. In the theoretical part the medicinal properties of H. marmoreus and the compounds that were analyzed are described. The experimental part describes the process of obtaining the material for the study from in vitro cultures, the process of its preparation for analysis and the process of determination of selected compounds. Mycelial cultures were cultured in bioreactors on Oddoux medium and on the same medium with the addition of magnesium sulfate and zinc sulfate. The contents of lovastatin, ergothioneine, phenolic compounds, phenylalanine, sterols and indole compounds were determined by HPLC, the contents of bioelements by F–AAS method, and the levels of glucans were determined spectrophotometrically. H. marmoreus was found to be a good source of bioelements, glucans, and lovastatin. The content of active compounds differed depending on the cultivar and the tested material. It was also shown that the addition of zinc and magnesium ions had a variable effect on the content of active substances. The conducted experiment confirms that H. marmoreus can be a source of important substances for human health.