Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stosowanie się do wskazań dietetycznych przez osoby wykonujące próby wysiłkowe

Tytuł:
Stosowanie się do wskazań dietetycznych przez osoby wykonujące próby wysiłkowe
Adherence to dietary indications by people performing exercise tests
Autorzy:
Chawa, Anna
Słowa kluczowe:
kombinezon ochronny, przestrzeganie zasad dietetycznych, strażacy
overalls, adherence to dietary rules, firefighters
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W przedstawionej pracy został podjęty problem dotyczący tego, czy uczestnicy badania podczas wykonywania prób wysiłkowych w różnych typach kombinezonów, stosowali się do wcześniej określonych zaleceń dietetycznych. Za pomocą oprogramowania arkusza MS Excel – DIETETYK 1 z bazą danych dla produktów i potraw opracowano wyniki badania i na ich podstawie stworzono wykresy, które przedstawiają średni procent realizacji norm zalecanych poszczególnych składników m.in. białka, tłuszcze, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy A, E, B1, B2, B3, C. Okazało się, że uczestnicy eksperymentu mieli problem z określeniem ilości spożywanych produktów, nie potrafili oszacować ich wagi. Miało to odzwierciedlenie w otrzymanych wynikach, ponieważ jak się okazało żaden z uczestników nie spełnił wymaganej podaży kaloryczności. Prawdopodobnie jedną z przyczyn był też fakt, że nie wypełniali oni ankiet zgodnie z prawdą lub zapominali o niektórych spożywanych produktach. Również system pracy uczestników badania miał negatywny wpływ na przestrzeganie zaleceń żywieniowych.

In the presented study, the problem was raised as to whether the participants of the study adhered to the pre-defined dietary recommendations during exercise tests in various types of overalls. Using the MS Excel spreadsheet software - DIETETYK 1 with a database for products and dishes, the test results were developed and based on them, charts were created that show the average percentage of compliance with the standards recommended for individual ingredients, among others proteins, fats, sodium, potassium, phosphorus, magnesium, iron, zinc, copper and vitamins A, E, B1, B2, B3, C.It turned out that the participants of the experiment had a problem with determining the amount of consumed products, they could not estimate their weight. This was reflected in the obtained results, as it turned out that none of the participants met the required caloric supply. Probably one of the reasons was also the fact that they did not fill in the questionnaires truthfully or forgot about some of the consumed products. Also the work system of the study participants had a negative impact on the adherence to dietary recommendations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies