Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza jakościowa diet pudełkowych - wegańskiej oraz dla osób z chorobą Hashimoto.

Tytuł:
Analiza jakościowa diet pudełkowych - wegańskiej oraz dla osób z chorobą Hashimoto.
Qualitative analysis of box diets– vegan and for patients with Hashimoto’s disease
Autorzy:
Hopej, Anna
Słowa kluczowe:
box diet, catering industry, vegan diet, diet in Hashimoto’s disease
dieta pudełkowa, catering dietetyczny, dieta wegańska, dieta w chorobie Hashimoto
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem, co doprowadziło do powstania wielu cateringów dietetycznych na terenie Polski. Celem tej pracy była ocena jakości diet proponowanych przez takie cateringi oraz zbadanie, czy są one zgodne z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi. Do analizy włączono jadłospisy dla diety wegańskiej i diety w chorobie Hashimoto, ze względu na rosnącą popularność obu diet w ostatnich latach. Dokonano przeglądu literatury dotyczącej żywienia obu grup pacjentów, po czym wyszczególniono listę możliwych do zastosowania przy pomocy diety pudełkowej interwencji dietetycznych, które były podstawą późniejszej analizy. Do analizy wykorzystano 7-dniowe jadłospisy obu diet, proponowane przez 3 firmy z różnych półek cenowych dostarczających posiłki na teren Krakowa. Analiza diet cateringowych wykazała duże zróżnicowanie w wartościach odżywczych i stopniu zastosowania zaleceń dietetycznych. Wyniki analizy wskazują na potrzebę większej kontroli i regulacji w zakresie diet cateringowych. Istnieje potrzeba edukacji zarówno klientów, jak i samych firm cateringowych, aby zapewnić bardziej wartościowe i odpowiadające potrzebom klientów opcje żywieniowe. Praca ta ma na celu zwrócenie uwagi na tę kwestię i podkreślenie potrzeby dalszych działań w celu jakości poprawy tych usług.

In recent years, there has been an increasing interest in healthy eating, which has led to the increase in number of diet catering services in Poland. The aim of this thesis was to assess the quality of diets offered by such companies and examine whether they comply with nutritional recommendations. Vegan and Hashimoto's disease diets were included in the analysis due to their growing popularity in recent years. A literature review on the nutrition of both patient groups was conducted, followed by the identification of potential dietetic interventions that could be implemented through box diet service. The analysis involved 7-day meal plans for both diets, proposed by three companies operating in different price ranges and delivering meals in Krakow. The analysis of box diets revealed significant variations in nutritional values and adherence to dietary recommendations. The results indicate the need for greater control and regulation in the field of diet catering. There is a necessity for educating both customers and catering companies to provide more valuable and customer-oriented dietary options. This thesis aims to draw attention to this issue and emphasize the need for further actions to improve the quality of these services.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies