Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An examination of the impact of glucose and pH on the susceptibility of staphylococcal strains to lysis caused by lysostaphin LSp222

Tytuł:
An examination of the impact of glucose and pH on the susceptibility of staphylococcal strains to lysis caused by lysostaphin LSp222
Badanie wpływu glukozy oraz pH na podatność wybranych szczepów gronkowców na lizę lizostafiną LSp222
Autorzy:
Compa, Karolina
Słowa kluczowe:
lysostaphin, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pseudintermedius, diabetes
lizostafina, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pseudintermedius, cukrzyca
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Lizostafina jest białkiem posiadającym zdolność do degradacji ścian komórkowych gronkowców. W Zakładzie Biochemii Analitycznej Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie została odkryta nowa lizostafina, produkowana naturalnie przez niektóre szczepy z gatunku Staphylococcus pseudintermedius. Niniejsza praca przedstawia wpływ glukozy oraz pH na podatność wybranych szczepów gronkowców na lizę spowodowaną aktywnością lizostafiny LSp222. Dokonano tego poprzez monitorowanie spadku gęstości optycznej zawiesiny bakterii przy długości fali 600 nm podczas inkubacji z enzymem. Przeprowadzona analiza wykazała, iż medium hodowlane wzbogacone glukozą powoduje spadek pH. W wyniku tego procesu następują zmiany w budowie ściany komórkowej gronkowców, co jest związane z mniejszą wrażliwością bakterii na działanie enzymu.

Lysostaphin is a protein with the ability to degrade the cell walls of staphylococci. A new lysostaphin, produced by certain strains of the Staphylococcus pseudintermedius species, has been discovered in the Department of Analytical Biochemistry of the Faculty of Biochemistry, Biophysics and Biotechnology at the Jagiellonian University in Krakow. This study presents the effect of glucose and pH on the susceptibility of selected staphylococcal strains to lysis caused by the activity of lysostaphin LSp222. This was achieved by monitoring the decrease in optical density of the bacterial suspension at 600 nm during incubation with the enzyme. The analysis showed that the culture medium enriched with glucose causes a decrease in pH. As a result of this process, changes occur in the structure of the cell wall of staphylococci, which is associated with lower sensitivity of the bacteria to the enzyme.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies