Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polish and Ukrainian Chrematonyms – Comparative Analysis of Selected Names of Gastronomic Establishments in Krakow and Kiev

Tytuł:
Polish and Ukrainian Chrematonyms – Comparative Analysis of Selected Names of Gastronomic Establishments in Krakow and Kiev
Polskie i ukraińskie chrematonimy - analiza porównawcza wybranych nazw lokali gastronomicznych Krakowa i Kijowa
Autorzy:
Danylko, Monika
Słowa kluczowe:
proper name, chrematonym, gastronomic establishment, traditional cuisine
nazwa własna, chrematonim, lokal gastronomiczny, kuchnia tradycyjna
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem badań niniejszej pracy są wybrane nazwy lokali gastronomicznych Krakowa i Kijowa serwujących tradycyjne dania i napoje. Celem analizy jest ukazanie specyfiki nazw obiektów należących do branży gastronomicznej, uważanych przez niektórych badaczy za chrematonimy. Praca poświęcona jest wykazaniu najbardziej popularnych tendencji tworzenia nazw własnych współczesnych lokali serwujących tradycyjną kuchnię. Porównanie nazw lokali gastronomicznych służy opisaniu podobieństw i różnic stosowanych mechanizmów powstawania tego rodzaju chrematonimów. Część teoretyczna oparta została m.in. na pracach A. Gałkowskiego oraz polskiej encyklopedii poświęconej nazwom własnym pt. Polskie nazwy własne. Encyklopedia pod redakcją E. Rzetelskiej-Feleszko. W opisie struktury i semantyki badanego materiału korzystano z metodologii takich badaczy jak R. Przybylska, B. Afeltowicz, A. Dombrowski czy U. Gajewska. Analiza porównawcza wykazała duże podobieństwa sposobów generowania nazw lokali gastronomicznych Krakowa i Kijowa, potwierdzając znaczenie tradycji i kultury w przypadkach obu miast oraz stosowania rozmaitych sposobów uatrakcyjnienia tzw. „nazw na sprzedaż”.

The subject of this study is selected names of gastronomic establishments in Krakow and Kiev that serve traditional dishes and beverages. The aim of the analysis is to highlight the specificity of the names of objects belonging to the gastronomy industry, considered by some researchers as chrematonyms. The research is dedicated to demonstrating the most popular tendencies in creating proper names for contemporary establishments serving traditional cuisine. The comparison of the names of gastronomic establishments serves to describe the similarities and differences in the mechanisms of creating this type of chrematonyms. The theoretical part is based, among others, on the works of A. Gałkowski and the Polish encyclopedia dedicated to proper names titled "Polskie nazwy własne. Encyklopedia" edited by E. Rzetelska-Feleszko. The description of the structure and semantics of the analyzed material draws on the methodologies of researchers such as R. Przybylska, B. Afeltowicz, A. Dombrowski and U. Gajewska. The comparative analysis revealed significant similarities in the ways of generating names for gastronomic establishments in Krakow and Kiev, confirming the importance of tradition and culture in both cities, as well as the use of various methods to enhance the marketability of so-called "names for sale".

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies