Zróżnicowana, niskoprzetworzona dieta jest wskazana dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zachowania zdrowia i prewencji chorób dietozależnych. Globalizacja, rozwój reklamy i telewizji, a przy tym znaczna popularyzacja sieci fast food zachęcają konsumentów do korzystania z tego typu żywności. Zbadano, czy jest możliwe zbilansowanie jadłospisu z menu z sieci – McDonald’s. W celu zbilansowania jadłospisu posłużono się „Tabelami wartości odżywczych i alergenów” udostępnianych przez tą sieć. Do obliczenia poszczególnych elementów składowych diety posłużono się programem Microsoft Office Excel. Dla modelu badawczego, którym była kobieta w wieku 24 lat, o masie ciała 58kg i wzroście 165cm oraz o umiarkowanej aktywności fizycznej, został opracowany pięcioposiłkowy 3 dniowy jadłospis, bazujący na propozycjach produktów z sieci McDonald’s. W zaproponowanym jadłospisie badano wartości odżywcze: energia, białka, tłuszcze, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, cukry, błonnik pokarmowy, sól i odniesiono je do aktualnych norm dla populacji Polski. W pracy wykazano, że zbudowanie optymalnego jadłospisu z menu McDonald’s jest możliwe pod względem energetycznym/kalorycznym, jednak w kwestii poszczególnych składników nie spełnia rekomendacji żywieniowych. Ilość błonnika pokarmowego była znacznie poniżej zalecanej normy i wyniosła średnio 19g błonnika pokarmowego na dzień (przy zalecanym spożyciu >25g/dzień). Składniki takie jak: nasycone kwasy tłuszczowe (28g/dzień), tłuszcze (117g/dzień) oraz sól (8,5g/ dzień) znacznie przekroczyły normę spożycia. Spożycie cukru mieściło się na granicy dopuszczalnej normy (55g/dzień, gdzie norma wynosiła 56g/dzień). W związku z czym stosowanie tak zbilansowanej diety nie niesie za sobą korzyści, a w perspektywie długoterminowej może prowadzić do wielu niedoborów czy wystąpienia licznych chorób. Dopuszcza się spożywanie żywności typu fast food zgodnie z racjonalnym podejściem, sporadycznie, w celu zachowania dobrej relacji z jedzeniem, na co dzień zaś warto bazować na niskoprzetworzonej, wartościowej diecie.
A varied, low-processed diet is recommended for the proper functioning of the body, maintaining health and preventing diet-related diseases. Globalization, the development of advertising and television, and the significant popularization of fast food chains encourage consumers to use this type of food.It has been examined whether it is possible to balance the menu with the menu from the chain - McDonald's. In order to balance the menu, "Tables of nutritional values and allergens" provided by this company were used. Microsoft Office Excel was used to calculate the individual components. For the research model, which was a 24-year-old woman with a body weight of 58 kg, height of 165 cm and moderate physical activity, the five times a day -meal, for 3 days menu was developed, based on the suggestions of products from McDonald's chain. In the proposed menu, nutritional values: energy, proteins, fats, saturated fatty acids, carbohydrates, sugars, dietary fiber, salt were examined and compared to the current norms for the Polish population.The work showed that creating an optimal menu from the McDonald's menu is possible in terms of energy/calories, but in terms of particular ingredients it does not meet the nutritional recommendations. The amount of dietary fiber was well below the recommended standard and averaged 19g of dietary fiber per day (with a recommended intake of >25g/day). Ingredients such as: saturated fatty acids (28g/day), fats (117g/day) and salt (8.5g/day) significantly exceeded the norm of consumption. Sugar consumption was on the borderline of the acceptable norm (55g/day, where the norm was up 56g/day). Therefore, the use of such a balanced diet does not bring benefits, and in the long term it can lead to many deficiencies or the occurrence of numerous diseases. It is allowed to eat fast food in accordance with a rational approach, occasionally, in order to maintain a good relationship with food, and on a daily basis it is worth relying on a low-processed, valuable diet.