Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena nawyków żywieniowych u osób otyłych z zaburzeniami metabolizmu lipidów.

Tytuł:
Ocena nawyków żywieniowych u osób otyłych z zaburzeniami metabolizmu lipidów.
Evaluation of eating habits in obese people with lipid disorders
Autorzy:
Sajdak, Weronika
Słowa kluczowe:
hypertriglyceridemia; triglycerides; lipid profile, obesity; eating habits
hipertriglicerydemia; triglicerydy; profil lipidowy, otyłość; nawyki żywieniowe
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Imię i nazwisko: Weronika Sajdak Tytuł pracy: Ocena nawyków żywieniowych u osób otyłych z zaburzeniami metabolizmu lipidówSłowa kluczowe: hipertriglicerydemia; triglicerydy; profil lipidowy, otyłość; nawyki żywienioweWprowadzenie: Nawyki żywieniowe są ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie. Dieta bogata w tłuszcze, i węglowodany proste sprzyja rozwojowi otyłości, która zwiększa ryzyko innych choróbm.in. dyslipidemii. Poznanie zależności pomiędzy częstością spożywania danych produktów a profilem lipidowym może wspomóc profilaktykę i leczenie zaburzeń lipidowych. Celem pracy było zbadanie, jakie nawyki żywieniowe u osób otyłych są związane z występowaniem zaburzeń lipidowych.Materiał i metody: W badaniu uczestniczyło 264 dorosłych ochotników, w tym 192 kobiety i 72 mężczyzn, z otyłością brzuszną. Uczestnicy mieli wykonane badania profilu lipidowego i kwasów tłuszczowych we krwi oraz wypełnili Kwestionariusza Częstości Spożycia. Wyniki: W badanej kohorcie najczęściej (N=157) występującym zaburzeniem lipidowym była aterogenna dyslipidemia, podwyższone stężenie TG wykryto u 70 pacjentów, a 123 pacjentów nie osiągała docelowych wartości LDL-C. Nawyki żywieniowe miały odzwierciedlenie w profilu krążących kwasów tłuszczowych i były związane z obecnością hipertriglicerydemii, ale nie pozostałych zaburzeń lipidowych. Osoby z hiperTG znacząco częściej sięgają po produkty wysokotłuszczowe, zawierające tłuszcz zwierzęcy, produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol oraz produkty bogate w węglowodany proste, w tym wysokokaloryczne napoje. Wnioski: U ponad połowy otyłych pacjentów rozwijają się zaburzenia lipidowe. Nawyki żywieniowe wydają się być bardziej związane z hipertriglicerydemią, a mniej z innymi dyslipidemiami. Zmniejszenie częstości spożycia produktów bogatych w tłuszcze, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, jak również produktów bogatych w węglowodany proste, w tym napojów, oraz zwiększenie częstości spożycia orzechów, nasion i owoców cytrusowych, mogą przyczynić się do poprawy parametrów lipidowych i profilu krążących kwasów tłuszczowych oraz do redukcji ryzyka rozwoju hipertriglicerydemii.

Name and surname: Weronika SajdakThesis title: Evaluation of eating habits in obese people with lipid disordersKey words: hypertriglyceridemia; triglycerides; lipid profile, obesity; eating habitsIntroduction: Eating habits are an important factor affecting health. High-fat and high-sugar diets promote the development of obesity, which increases the risk of many other diseases. Understanding the relationship between the frequency of food consumption and the lipid profile can help prevent and treat lipid disorders.The aim of the study was to investigate which eating habits in obese people are associated with the occurrence of lipid disorders.Material and methods: The study involved 264 adult volunteers, including 192 women and 72 men, with abdominal obesity. Participants had blood lipids and fatty acid profile tests performed and completed the Food Frequency Questionnaire.Results: In the study cohort, the most common lipid disorder (N=157) was atherogenic dyslipidemia, elevated TG levels were detected in 70 patients, and 123 patients did not reach the target LDL-C values. Dietary habits were reflected in the circulating fatty acid profile and were associated with the presence of hypertriglyceridemia, but not other lipid disorders. Participants with hyperTG significantly more often eat high-fat products containing animal fat, products rich in saturated fatty acids and cholesterol, and products rich in sugar, including sugar-sweetened beverages.Conclusions: Most of obese patients develop lipid disorders. Eating habits appear to be more related to hypertriglyceridemia and less to other dyslipidemias. Reducing the frequency of consumption of products rich in saturated fat and simple carbohydrates, including beverages, and increasing the frequency of nuts, seeds and citrus fruits consumption, can contribute to the improvement of lipids profile and to the reduction of risk of hypertriglyceridemia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies