Tytuł pozycji:
Ocena poziomu wiedzy i podejmowanych działań w profilaktyce raka jelita grubego wśród pracowników biurowych
Introduction. Colorectal cancer is one of the most common cancers nowadays. Public awareness of risk factors, symptoms, methods of treatment and prevention is a crucial point in preventing the development of this disease. In order to establish the appropriate strategies for prevention programs, it is important to determine the degree of participation of individual social groups in screening tests and the application of dietary and active lifestyle recommendations.Aim of the study. The aim of the study is to assess the state of knowledge about colorectal cancer and to present preventive measures taken among office workers.Material and methods. The study group consisted of 101 people who completed an original questionnaire via social media connecting office workers. The material was analysed using the TIBCO Statistica 13.3 and Microsoft Excel 2019 systems.Results. Results showed no link between the level of knowledge and place of residence, age or gender. The results indicate a possible correlation between the state of knowledge and education, but the study needs to be conducted on a larger group. The average result of the knowledge test in the study group was 61.7%. Office workers also show deficiencies in behaviors aimed at preventing colorectal cancer.Conclusions. The level of knowledge of office workers about colorectal cancer is at an average level. The lack of differentiation of test results depending on gender, age and place of residence indicates the need to broaden knowledge about this disease in the society, regardless of the above-mentioned variables. Data on the performance of screening tests and implementation of preventive behaviors by office employees indicate the need to promote a healthy lifestyle.
Wstęp. Rak jelita grubego jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych obecnie nowotworów. Świadomość społeczeństwa dotycząca czynników ryzyka, objawów, sposobów leczenia i profilaktyki ma kluczowe znaczenie w prewencji rozwoju tej choroby. Dla ustalenia odpowiednich strategii programów profilaktycznych istotne jest określenie stopnia uczestnictwa poszczególnych grup społecznych w badaniach przesiewowych oraz stosowania zaleceń dietetycznych i aktywnego stylu życia.Cel pracy. Celem pracy jest ocena stanu wiedzy na temat raka jelita grubego oraz przedstawienie podejmowanych działań profilaktycznych wśród pracowników biurowych.Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 101 osób, które wypełniło autorski kwestionariusz ankiety za pośrednictwem mediów społecznościowych zrzeszających pracowników biurowych. Analizy materiału dokonano za pomocą systemów TIBCO Statistica 13.3 oraz Microsoft Excel 2019.Wyniki. Nie wykazano związku pomiędzy poziomem wiedzy, a miejscem zamieszkania, wiekiem czy płcią. Wyniki wskazują na możliwość korelacji stanu wiedzy z wykształceniem, jednak potrzeba przeprowadzania badania na większej grupie. Średni wynik testu wiedzy w badanej grupie wyniósł 61,7%. Pracownicy biurowi wykazują również braki w zakresie podejmowanych zachowań profilaktycznych ukierunkowanych na prewencję raka jelita grubego.Wnioski. Poziom wiedzy pracowników biurowych na temat raka jelita grubego jest na przeciętnym poziomie. Brak zróżnicowania wyników testu w zależności od płci, wieku i miejsca zamieszkania wskazuje na potrzebę poszerzania wiedzy na temat tej choroby w społeczeństwie bez względu na powyższe zmienne. Dane dotyczące wykonywania przez pracowników biurowych badań przesiewowych i wprowadzania działań profilaktycznych sygnalizują potrzebę promocji zdrowego stylu życia.