Tytuł pozycji:
Wpływ typu uprawy na uwarunkowania mikroklimatyczne bioróżnorodności agroekosystemów
- Tytuł:
-
Wpływ typu uprawy na uwarunkowania mikroklimatyczne bioróżnorodności agroekosystemów
Influence of cultivation type on the microclimate of the agroecosystem
- Autorzy:
-
Płoszaj, Weronika
- Słowa kluczowe:
-
field microclimate, phytoclimate, intercropping, grain-legume mixtures, regenerative agriculture, agroecosystem biodiversity
mikroklimat pola uprawnego, fitoklimat, uprawy współrzędne, mieszanki zbożowo-strączkowe, rolnictwo regeneratywne, bioróżnorodność agroekosystemu
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biodiversity, and thus the resistance of agricultural ecosystems, is constantly decreasing, which is caused by the growing intensification and chemicalization of agriculture. One of the best and simplest methods of sustainable food production that improves environmental health is intercropping. Unlike monocultures, this type of crop requires less chemical protection and can cope better with unfavorable weather conditions, which is particularly important due to the challenges of a changing climate.The purpose of the study is to identify and evaluate the differences in the field microclimate between barley monoculture and barley cultivation in a cereal-legume mixture, which is widely used in the feed industry. Research was carried out in the growing season in 2022. On two experimental fields, in different cultivations, continuous measurements of air and soil humidity and temperature in vertical profiles were carried out. The results were compared with current and historical (1991-2020) standard data from nearby meteorological station to determine 2022 weather conditions with a climatological background.The experiment showed a significant impact of different land cover on microclimate in the ground layer. The modifying influence of vegetation depended on its development stage, distance from plants, and weather conditions. During the period of full plant development, the cereal and legume fields showed much greater ability to maintain higher air humidity and lowered air temperature. Knowledge of the regularities that govern the microclimate of the cultivated field allows for the appropriate usage of its drainage and cultivation management in a way that brings both economic benefits and provides ecosystem services to the surrounding.
Różnorodność biologiczna, a co za tym idzie odporność ekosystemów rolniczych, stale maleje, za co odpowiedzialna jest postępująca intensyfikacja i chemizacja rolnictwa. Jedną z najlepszych i najprostszych metod zrównoważonej produkcji żywności, która wpływa pozytywnie na stan środowiska, jest uprawa współrzędna. W przeciwieństwie do monokultur, ten rodzaj upraw wymaga mniejszej ochrony chemicznej i lepiej radzi sobie z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, co jest szczególnie ważne ze względu na wyzwania związane ze zmieniającym się klimatem.Celem pracy jest rozpoznanie i ocena różnic mikroklimatu pola uprawnego między monokulturą jęczmienia a uprawą jęczmienia w mieszance zbożowo-strączkowej. Badania prowadzono w sezonie wegetacyjnym 2022 roku. Na dwóch polach doświadczalnych, w profilach pionowych w obu uprawach, prowadzono ciągłe pomiary temperatury i wilgotności powietrza i gleby. Wyniki odniesiono do aktualnych danych pomiarowych z pobliskiej stacji meteorologicznej, a warunki pogodowe w 2022 roku przedstawiono na tle wielolecia 1991-2020.Wykazano istotny wpływ zróżnicowanego pokrycia terenu na mikroklimat w warstwie przyziemnej. Modyfikujący wpływ roślinności zależał od fazy jej rozwoju, odległości od powierzchni gruntu oraz warunków pogodowych. W okresie pełnego rozwoju roślin uprawa zbożowo-strączkowa wykazywała znacznie większą zdolność do utrzymywania wyższej wilgotności i obniżonej temperatury powietrza. Znajomość prawidłowości rządzących mikroklimatem agroekosystemu pozwala na właściwe zarządzanie uprawami w sposób przynoszący zarówno korzyści ekonomiczne jak i środowiskowe.