Tytuł pozycji:
Kuchnia hiszpańska i jej wizerunek w wybranych utworach Manuela Vázqueza Montalbána
- Tytuł:
-
Kuchnia hiszpańska i jej wizerunek w wybranych utworach Manuela Vázqueza Montalbána
Spanish cuisine and its portrayal in some works of Manuel Vázquez Montalbán
La cocina española y su imagen en algunas obras de Manuel Vázquez Montalbán
- Autorzy:
-
Kot, Michał
- Słowa kluczowe:
-
Spanish cuisine, culinary culture, history of cuisine, Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho
Cocina española, cultura culinaria, historia de la cocina, Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho
Kuchnia hiszpańska, kultura kulinarna, historia kuchni, Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho
- Język:
-
hiszpański
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca ma na celu przedstawienie kuchni hiszpańskiej z różnych perspektyw, wraz z analizą jej wizerunku w twórczości Manuela Vázqueza Montalbána. Zostaje poruszona kwestia jej nietypowej i trudnej do zdefiniowania natury, z uwzględnieniem różnych teorii. Pojawia się krótki opis najważniejszych cech i dań, wraz z przybliżeniem zagadnień historycznych i obcych wpływów, które oddziaływały na kuchnię półwyspu. W następnej kolejności praca zawiera analizę aspektów kulturowych sztuki kulinarnej oraz postaci wspomnianego wyżej autora: jego podejścia do kuchni, kreacji postaci-smakosza i wątków kulinarnych w jego dziełach
The aim of the study is to present Spanish cuisine from various perspectives and its image in Manuel Vázquez Montalbán’s work. The paper also focuses on the issue of its unusual and difficult to define nature, taking into account different theories. There is also a short description of its most important features and dishes and the presentation of historical and foreign influences, which have affected Iberian Penisula’s cuisine. Subsequently the work shows the analysis of cultural culinary art aspects and the appearance of above-mentioned author: his approach to Spanish cuisine, the character- gourmet creation and culinary themes in his work.
El objetivo de este trabajo es presentar la cocina española desde varias perspectivas, junto con un análisis de su imagen en la obra de Manuel Vázquez Montalbán. Se plantea la cuestión de su naturaleza inusual y difícil de definir, teniendo en cuenta diversas teorías. También aparece una breve descripción de las características y los platos más importantes, junto con un repaso de las cuestiones históricas e influencias extranjeras, que influyeron en la cocina de la península. A continuación, el trabajo contiene análisis de los aspectos culturales del arte culinario y el carácter del autor mencionado: su acercamiento a la cocina, la creación de un personaje gourmet y los hilos culinarios en sus obras.