Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena nawyków żywieniowych u osób otyłych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Tytuł:
Ocena nawyków żywieniowych u osób otyłych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Assessment of eating habits in obese people with carbohydrate metabolism disturbances.
Autorzy:
Martowicz, Anna
Słowa kluczowe:
type 2 diabetes, insulin resistance, eating habits, obesity
cukrzyca typu 2, insulinooporność, nawyki żywieniowe, otyłość
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background: Incorrect eating habits in obesity may lead to the development of insulin resistance, which consequence could be type 2 diabetes.Aim: The aim of the study was to compare the eating habits of obese people with and without insulin resistance and to investigate the association between the frequency of particular food groups consumption and the level of carbohydrate metabolism parameters in the blood of patients.Material and methods: The study involved 262 participants (BMI 25-35 kg/m2, age: 18-65 years), who were divided into: the study group (with insulin resistance, HOMA- IR>2.5; n=87) and the control group (HOMA-IR<2.5; n=175). Anthropometric measurements as well as parameters of carbohydrate and lipid metabolism were conducted in patients. Eating habits were assessed on the basis of the Food Consumption Frequency Questionnaire.Results: The study group compared to the control group was characterized by greater deviations in the values of the: anthropometric, carbohydrate and lipid metabolism parameters. Patients with insulin resistance more frequently consumed: red meat, saturated fats and trans fats than the control group. Products containing essential unsaturated fatty acids and monounsaturated fatty acids were consumed less frequently by the study group. The frequency of consumption of red meat, products containing saturated fatty acids and trans fats positively correlated with fasting blood glucose and insulin levels. Consumption frequency of both essential unsaturated and monounsaturated fatty acids inversely correlated with insulin concentration.Conclusions: Obese people with insulin resistance have eating habits which could contribute to disturbances in parameters of carbohydrate. More frequent consumption of products containing red meat, saturated fatty acids and trans fats and less frequent intake of essential unsaturated or monounsaturated fatty acids in the diet may lead to higher fasting blood glucose or insulin levels.

Wprowadzenie: Nieprawidłowe nawyki żywieniowe w otyłości mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności, której konsekwencją jest cukrzyca typu 2.Cel: Celem pracy było porównanie nawyków żywieniowych osób otyłych z insulinoopornością i bez insulinooporności oraz zbadanie zależności pomiędzy częstością spożycia poszczególnych grup produktów spożywczych, a poziomem parametrów gospodarki węglowodanowej we krwi pacjentów.Materiał i metody: W badaniu uczestniczyły 262 osoby (BMI 25-35 kg/m2, wiek: 18-65 lat), które podzielono na grupę: badaną (z insulinoopornością, HOMA-IR> 2,5; n=87) oraz kontrolną (HOMA-IR< 2,5; n=175). Pacjenci mieli wykonane pomiary antropometryczne oraz parametrów gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Nawyki żywieniowe oceniono na podstawie Kwestionariuszy Częstości Spożycia Produktów Spożywczych.Wyniki: W porównaniu do grupy kontrolnej, grupa badana odznaczała się większymi odchyleniami w wartościach parametrów: antropometrycznych, gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Osoby z insulinoopornością częściej spożywały czerwone mięso, produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans niż grupa kontrolna. Produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i jednonienasycone kwasy tłuszczowe były natomiast rzadziej spożywane przez grupę badaną. Częstość spożycia czerwonego mięsa, produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans dodatnio korelowała ze stężeniem glukozy i insuliny we krwi na czczo. Częstość spożycia zarówno niezbędnych nienasyconych jak i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych natomiast ujemnie korelowała ze stężeniem insuliny.Wnioski: Osoby otyłe z insulinoopornością charakteryzowały się nawykami żywieniowymi, które mogą wpływać na pogorszenie parametrów gospodarki węglowodanowej. Występujące u tych osób częstsze spożycie produktów zawierającychczerwone mięso, nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, a rzadsze przyjmowanie w diecie niezbędnych nienasyconych czy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych może bowiem prowadzić do wyższego poziomu glukozy czy insuliny we krwi na czczo.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies