Tytuł pozycji:
Consumption of vegetables and fruits in relationship to the quality of life of people over 65 years of age.
Modern society is aging faster and faster, which is associated with the challenge of providing appropriate care and support to seniors. Studying of the relationship between diet and quality of life for seniors becomes extremely important. A diet that consists of vegetables and fruits can have a crucial impact on the health and well-being of older people. This is why we delve into this topic in this thesis. The paper discusses the consumption of vegetables and fruits and the demand for them from the point of view of nutrition and health for people over 65 years of age. The health benefits of fruits and vegetables were described as well as the importance of nutrients contained in them in the prevention of diseases. The concept of quality of life in relation to the population of the elderly has also been extensively discussed.The aim of the study is to assess the relationship between the consumption of vegetables and fruits and the quality of life of the elderly. The analysis was based on 1,637 face-to-face interviews conducted in the homes of the elderly randomly selected from the general population of Lesser Poland. The study used a tool for measuring the quality of life of the elderly - the WHOQOL-AGE scale. The consumption of vegetables and fruits was examined with the question "Do you eat two or more servings of vegetables and fruits per day?" with the answer options - "Yes" or "No". The most important results of the study were that people over 65 consuming two or more servings of fruits or vegetables per day assessed their quality of life better than older people consuming less than two servings of fruits or vegetables. The average of the quality of life for people consuming fewer servings of vegetables or fruits was 54.8, and for those consuming more servings of vegetables or fruits - 63, 0. In addition, the study compared the quality of life depending on gender, place of residence and age in the group of people consuming at least two portions of vegetables or fruits a day.
Współczesne społeczeństwo starzeje się coraz szybciej, co wiąże się z wyzwaniem zapewnienia odpowiedniej opieki i wsparcia seniorom. Badanie związku między dietą a jakością życia seniorów staje się niezwykle istotne. Dieta bogata w warzywa i owoce może mieć kluczowy wpływ na zdrowie i dobrostan osób starszych, dlatego w tej pracy magisterskiej wgłębiamy się w ten temat. W pracy omówiono konsumpcję warzyw i owoców oraz zapotrzebowanie na nie z punktu widzenia żywienia i zdrowia osób po 65 roku życia. Zostały opisane właściwości zdrowotne owoców i warzyw, a także znaczenie zawartych w nich substancji odżywczych w prewencji chorób. Szeroko omówiono również pojęcie jakości życia w odniesieniu do populacji osób starszych. Celem pracy jest ocena zależności pomiędzy spożyciem warzyw i owoców a jakością życia osób starszych. Analiza została oparta na 1637 wywiadach bezpośrednich przeprowadzonych w domach osób starszych wybranych losowo z populacji ogólnej z terenu Małopolski. W badaniu wykorzystano narzędzie służące do pomiaru jakości życia osób starszych- skalę WHOQOL-AGE. Spożycie warzyw i owoców zbadano za pomocą pytania „Czy spożywa Pan/Pani dwie lub więcej porcji warzyw i owoców dziennie?" z opcjami odpowiedzi – „Tak” albo „Nie”. Najważniejszymi wynikami badania było to że osoby po 65 roku życia spożywające dwie lub więcej porcji owoców lub warzyw dziennie lepiej oceniały jakość życia niż osoby starsze spożywające mniej niż dwie porcje owoców lub warzyw. Średnia jakość życia dla osób spożywających mniej porcji warzyw lub owoców wyniosła 54,8, a dla osób spożywających więcej porcji warzyw lub owoców-63,0. Dodatkowo w badaniu porównywano jakość życia w zależności od płci, miejsca zamieszkania oraz wieku w grupie osób spożywających co najmniej dwie porcje warzyw lub owoców dziennie.