Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of diet in the etiology and course of autism spectrum disorders

Tytuł:
The role of diet in the etiology and course of autism spectrum disorders
Rola diety w etiologii i przebiegu zaburzeń ze spektrum autyzmu
Autorzy:
Nędza, Anna
Słowa kluczowe:
Spektrum autyzmu, dieta, etiologia
Autism spectrum disorder, diet, etiology
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
ASD refers to neurodevelopmental disorders characterized by disruptions in verbal and nonverbal communication as well as in social interactions. The etiology of this disorder is multifactorial. Among the main causes of this condition, both genetic and environmental factors are highlighted. There is also an emphasis on the significant involvement of interactions between these two groups of factors.Due to rising social awareness regarding the spectrum, recent years have shown a clear increase in the number of diagnosed cases of ASD, leading to a rise in research concerning the dietary aspects of ASD etiology. This paper constitutes a synthesis of the current knowledge regarding the dietary factors influencing the development and course of ASD. The conducted analysis of published literature in this field has allowed for the identification of components and types of diets that are relevant to the occurrence of ASD. Among these are cholesterol and fatty acids and the related ketogenic diet, FODMAP, as well as the gluten-free and casein-free diet. These diets, due to their regulatory roles in nervous conduction system, immunology and cellular metabolism can impact the occurrence and progression of symptoms.It appears that a properly chosen diet might be capable of weakening characteristic symptoms of ASD. However due to the limited number of research aiming to confirm the significant role of diet in etiology of ASD and to formulate specific dietary recommendations for patients it is necessary to conduct a greater number of studies in this field.

Spektrum autyzmu odnosi się do zaburzeń neurorozwojowych, objawiających się między innymi problemami z komunikacją werbalną, niewerbalną oraz interakcjami społecznymi. Etiologia tego zaburzenia jest wieloczynnikowa. Wśród głównych przyczyn wystąpienia tej choroby wyróżnia się zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Wskazuje się również na ważny udział interakcji obu tych grup czynników. W związku z rosnącą świadomością społeczną dotyczącą spektrum, ostatnie lata wskazują wyraźny wzrost w liczbie zdiagnozowanych przypadków ASD, dzięki czemu pojawia się coraz więcej badań dotyczących dietetycznych aspektów etiologii ASD. Niniejsza praca stanowi syntezę stanu wiedzy dotyczącej dietetycznych uwarunkowań powstawania i przebiegu zaburzeń ze spektrum autyzmu. Przeprowadzona analiza opublikowanej literatury w tym zakresie pozwoliła na zidentyfikowanie składników oraz rodzajów diet mających znaczenie dla występowania ASD. Należą do nich cholesterol i kwasy tłuszczowe oraz związana z nimi dieta ketogeniczna, FODMAP, czy też dieta pozbawiona glutenu oraz kazeiny, które ze względu na regulującą rolę w procesach przewodnictwa nerwowego, immunologii i metabolizmu komórkowego mogą wpływać na występowanie i przebieg objawów. Wydaje się, że odpowiednio dobrana dieta jest w stanie osłabić niektóre z objawów charakterystyczne dla ASD. Ze względu na ograniczoną liczbę publikacji naukowych aby potwierdzić istotną rolę diety w etiologii ASD i sformułować konkretne zalecenia dietetyczne dla pacjentów konieczne jest przeprowadzenie większej liczby badań w tym zakresie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies