Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The impact of job burnout on the level of commitment at work of managers of the catering industry in the tourist destination Zakopane.

Tytuł:
The impact of job burnout on the level of commitment at work of managers of the catering industry in the tourist destination Zakopane.
Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznej w miejscowości turystycznej Zakopane
Autorzy:
Błaszczyk, Anna
Słowa kluczowe:
menadżer – praca – stres – wypalenie zawodowe – zaangażowanie
commitment – job – job stress – manager – stress
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The following work "The impact of burnout on the level of involvement in the work of managers of the catering industry in the tourist town of Zakopane" shows the research problem of the burnout relationship and the level of commitment to the work performed. The study involved 50 managers of various restaurants in Zakopane. The research tool of the survey was a survey that contained a total of 20 questions. The analysis of the conducted research confirms the relationship between burnout and the level of commitment at work. Research has shown that overabundance of responsibilities and failure to cope with them is a simple consequence of managers receiving excess information. The results showed that as many as 62% of managers are overwhelmed with unimportant, unimportant information. This is in line with the specifics of today's times. The answers to subsequent questions, e.g. about the quality of contacts with other people in the workplace, showed not so much how much a manager's work is based on contacts with people, but how toxic the multiplicity of these contacts can be. Only 18% of respondents indicated that their contacts with people are good. It is quite clear here that it is the work in this position that is destructive with regard to interpersonal contacts. The presented results showed that only 38% of respondents like their work, although sometimes due to the excess of duties and all stressful situations they are fed up with it.

Poniższa praca „ Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menadżerów branży gastronomicznej w miejscowości turystycznej Zakopane” ukazuje problem badawczy jakim jest związek wypalenia zawodowego a poziom zaangażowania w wykonywaną pracę. W badaniu wzięło udział 50 menadżerów różnych restauracji w Zakopanem. Narzędziem badawczym sondażu była ankieta, która zawierała łącznie 20 pytań. Analiza przeprowadzonych badan potwierdza związek między wypaleniem zawodowym a poziomem zaangażowania w pracy. Badania ukazały, że nadmiar obowiązków i nieradzenie sobie z nimi jest prostą konsekwencją otrzymywania przez menadżerów nadmiaru informacji. Wyniki pokazały, że aż 62% menadżerów jest zasypywanych nadmiarem, mało ważnych, informacji. Jest to zgodne ze specyfiką dzisiejszych czasów. Odpowiedzi, jakie uzyskano na kolejne pytania, np. odnośnie jakości kontaktów z innymi osobami w miejscu pracy pokazały nie tyle, jak bardzo praca menadżera opiera się na kontaktach z ludźmi, ale jak bardzo wielość tych kontaktów może być toksyczna. Zaledwie 18% badanych wskazało, że ich kontakty z ludźmi są dobre. Widać tu dość jasno, że to praca na tym stanowisku jest destruktywna w odniesieniu do kontaktów interpersonalnych. Prezentowane wyniki przedstawiły, że tylko 38 % respondentów lubi swoją pracę, choć czasami przez nadmiar obowiązków i wszystkich stresogennych sytuacji ma jej dość.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies