Tytuł pozycji:
From the edge to the core : participatory food environment research in European cities
- Tytuł:
-
From the edge to the core : participatory food environment research in European cities
- Autorzy:
-
Oinonen, Iikka
Karner, Sandra
Hey, Maya
Steinwender, David
Szakál, Diana
Pózner, Vanda
Peltola, Taru
Seppälä, Tuija
Czeglédi, Alexandra
Kaljonen, Minna
Kopczyńska, Ewa
- Data publikacji:
-
2024
- Wydawca:
-
Verlag der Technischen Universität Graz
- Słowa kluczowe:
-
badania partycypacyjne
food system
participatory research
system żywnościowy
photovoice
photovoice metohd
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Niniejszy artykuł, poświęcony koncepcji partycypacyjnych badań środowiska żywnościowego w europejskich miastach, stanowi krytyczny przegląd czterech aktualnych procesów badawczych zaprezentowanych na konferencji STS Graz. Przyjmując interpretacyjną perspektywę na definicję środowiska żywnościowego i metodologie badawcze w dziedzinie badań nad żywnością, artykuł ten wykracza poza czysto materialne i rynkowe ramy środowiska żywnościowego. Twierdzimy raczej, że lokalne środowisko żywnościowe powinno być badane z połączonej perspektywy materialnej, normatywnej i emocjonalnej. Alternatywne i nieformalne praktyki, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo na własne potrzeby, wymiana żywności, dzielenie się żywnością i inne formy obiegu żywności poza rynkiem, powinny zostać włączone do krytycznego programu badań. Uznaliśmy za niezbędne włączenie krytycznych i partycypacyjnych projektów badawczych, które stawiają doświadczenia zmarginalizowanych grup i społeczności w centrum debaty: jak prowadzić społecznie sprawiedliwe i znaczące badania nad środowiskiem żywnościowym? Jak sprawić, by proces badawczy był inkluzywny? I jak zastosować metodologię Photovoice w zmarginalizowanych środowiskach? Cztery prezentacje w ramach sesji dotyczyły konkretnych środowisk żywnościowych i doświadczeń społeczności w różnych europejskich miastach z Austrii, Finlandii, Węgier i Polski. Pierwsza część niniejszego artykułu krótko przedstawia teoretyczne i metodologiczne podejście do środowiska żywnościowego oraz cztery przypadki rozwijające się w lokalnych warunkach. Druga część to dyskusja na temat tego, jak (1) zaprojektować procesy badawcze sprzyjające włączeniu społecznemu oraz (2) w jaki sposób metodologie Photovoice mogą być stosowane w badaniach nad środowiskiem żywnościowym.
On the concept of participatory food environment research in European cities, this paper provides a critical overview of current four research processes presented at the STS Graz conference. By adopting an interpretative perspective on the food environment definition and research methodologies in the food research field, this article is looking beyond the purely material and market-based framing of food environment. Rather, we argue, local food environment should be examined from a combined, material, normative and emotional perspectives. Alternative and informal practices such as subsistence farming and gardening, food exchange, food sharing and other forms of food circulation outside the market should be included in a critical research agenda. We have found it essential to include critical and participatory research projects that put the experiences of marginalised groups and communities at the centre of the debate: how to conduct socially just and meaningful research on food environments? How to make the research process inclusive? And how to apply the photo-voice methodology in marginalised settings? Four presentations of the session explored specific food environments and community experiences in different European cities from Austria, Finland, Hungary and Poland. The first part of this paper briefly introduces the theoretical and methodological approach to food environment and the four cases unfolding in localised settings. The second part reflects discussions from the interactive session of the conference session on how (1) to design inclusive research processes and (2) what ways photo-voice methodologies can be adopted in the context of food environment research.