Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Culinary manuscripts in the Berlin Collection (« Berlinka ») at the Jagiellonian Library in Krakow : assessment and perspectives

Tytuł:
Culinary manuscripts in the Berlin Collection (« Berlinka ») at the Jagiellonian Library in Krakow : assessment and perspectives
Les manuscrits culinaires dans le Fonds Berlinois (« Berlinka ») à la Bibliothèque Jagellonne de Cracovie : bilan et perspectives
Autorzy:
Tylus, Piotr
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
Berlin Collection
Zbiory Berlińskie
manuscripts
gastronomic books
XVIe–XIXe siècles
Biblioteka Jagiellońska
rękopisy
livres gastronomiques
manuscrits
Fonds Berlinois
XVI-XIX wiek
Bibliothèque Jagellonne.
Jagiellonian Library.
16th–19th centuries
książki kucharskie
Język:
francuski
ISBN, ISSN:
9783847117285
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Artykuł omawia pięć rękopisów gastronomicznych powstałych między XVI a XIX wiekiem, przechowywanych w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie, a pochodzących z dawnej Preussische Staatsbibliothek w Berlinie. Uwzględniono wcześniejsze badania nad tymi reliktami dawnej kuchni francuskiej, przeprowadzone przez autora artykułu oraz jego byłych studentów (stanowiące więc podsumowanie), a także przedstawiono nowe perspektywy badawcze.

L’article concerne cinq livres gastronomiques, conservés à l’état manuscrit, exécutés du XVIe au XIXe siècle, disponibles à la Bibliothèque Jagellonne de Cracovie et provenant de l’ancienne Preussische Staatsbibliothek de Berlin. On y tient compte des recherches menées auparavant sur ces témoins de la cuisine française d’autrefois aussi bien par l’auteur du présent article que par ses anciens étudiants (c’est donc un bilan) et on montre les nouvelles perspectives de recherche.

The article discusses five gastronomic manuscripts created between the 16th and 19th centuries, housed at the Jagiellonian Library in Kraków and originating from the former Preussische Staatsbibliothek zu Berlin. Prior research on these relics of French cuisine from bygone eras, conducted by both the author of this article and his former students, was considered (so this is a summary) and new research perspectives were presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies