Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zum Perspektivierungs- und Emotionspotenzial von Textanfängen : eine Analyse im Rahmen der kritischen Kognitionslinguistik

Tytuł:
Zum Perspektivierungs- und Emotionspotenzial von Textanfängen : eine Analyse im Rahmen der kritischen Kognitionslinguistik
The perspectivity and emotional potential of text beginnings : an analysis within the critical cognitive linguistics framework
Autorzy:
Filar, Magdalena
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Peter Lang Edition
Słowa kluczowe:
emocjonalizacja
emotionalisation
perspectivity
reference expressions
wyrażenia referencyjne
point of view
punkt widzenia
evaluation
perspektywizacja
wartościowanie
Język:
niemiecki
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the following paper is to investigate the perspectivity and emotional potential of text beginnings and their influence on the semantics of the text and its reception. The theoretical investigations based on the assumptions of Cognitive Critical Linguistics proposed by M. Schwarz-Friesel concentrate on the description of perspectivity and evaluation phenomenon, their interaction and correlates on the level of lexis, syntax and text. The special attention will be paid to the perspectivity potential of reference expressions. The main part of the paper focuses on the analysis of two different perspectivity strategies in the beginnings of press articles concerning the migration crisis (der Spiegel, die Zeit, BILD).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies