Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

LCHP diet enriched with cholesterol promotes non-alcoholic fatty liver disease in wistar rats

Tytuł:
LCHP diet enriched with cholesterol promotes non-alcoholic fatty liver disease in wistar rats
Autorzy:
Topolska, Kinga
Franczyk-Żarów, Magdalena
Kuś, Edyta
Kostogrys, Renata B.
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
LCHP diet
NAFLD
fatty liver
rat
Język:
angielski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Linki:
https://www.mdpi.com/2076-3417/12/16/8266  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The aim of this study was to analyze the effect of a low-carbohydrate–high-protein diet, enriched with cholesterol ($LCHP_{ch}$), on body weight, lipid metabolism, as well as kidney and liver function in rats. Wistar rats (N = 18, male) were randomly allocated into experimental groups and fed a modified AIN-93G diet with the addition of 1% cholesterol ($AIN_{ch}$, $WD_{ch}$ and $LCHP_{ch}$ diets) for 8 weeks. Despite the lack of significant differences in the final body weight and liver weight of animals, the kidneys of rats in the $LCHP_{ch}$ group were considerably heavier compared to the control group. Serum total cholesterol and the sum of low- and very-low-density fractions of cholesterol as well as ALT activity were significantly increased in the $LCHP_{ch}$ rats in comparison to the $AIN_{ch}$ group. Simultaneously, the highest content of liver fat was obtained for animals from $LCHP_{ch}$ group. It was also shown that both $WD_{ch}$ and $LCHP_{ch}$ diets significantly changed fatty acid profile in the adipose tissue of rats compared to control, with a significant increase in SFA and MUFA and a decrease in PUFA. Non-alcoholic fatty liver disease was observed in rats fed not only $WD_{ch}$ but also $LCHP_{ch}$ diets. The detailed mechanism still needs to be investigated to prevent the organism from the harmful effects of macronutrient dietary imbalance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies