Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Autorzy:
Lin, Ting-Yu
Glatt, Sebastian
Stone, Yasmin
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
tRNA
neurodegenerative disease
cryo-electron microscopy
pseudouridine synthase
pseudouridine
RNA modification
cancer
crystallography
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
15476286
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/legalcode.pl
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Pseudouridylation (Ψ) is a highly abundant and conserved RNA modification that is present in all three domains of life. The incorporation of Ψ can affect the stability of RNAs, modulate their interaction patterns, and regulate many other aspects of RNA biology. Ψ are introduced by a structurally highly related enzyme family, called pseudouridine synthases (PUS). Each PUS enzyme targets distinct RNA substrates and target sites. Dysregulation of PUS enzymes has been implicated in neurodevelopmental disorders, mitochondrial diseases and cancer. These clinical consequences highlight the ultimate need to understand how these enzymes catalyze their modification reactions and achieve target selectivity as well as specificity. In this review, we summarize the currently available structural information on PUS enzymes and highlight the most recent progress in understanding some underlying mechanistic principles. Furthermore, we illustrate the increasing therapeutic applications related to the so-called $5^{th}$ RNA base.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies