Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bacterial influence on speleothem oxygen isotope composition : an example based on cave pisoids from Perlová Cave (Slovakia)

Tytuł:
Bacterial influence on speleothem oxygen isotope composition : an example based on cave pisoids from Perlová Cave (Slovakia)
Autorzy:
Gradziński, Michał
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
Velká Fatra Mts
bacterial influence
stable oxygen isotopes
speleothems
Język:
angielski
Prawa:
Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode
Linki:
http://www.geologicacarpathica.com/browse-journal/volumes/54-3/article-158/  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The origin of recently growing irregular cave pisoids in Perlova Cave (Velká Fatra Mts, Slovakia) seems to be due to the activity of hydrogen-oxidizing bacteria. Several samples of water and freshly deposited calcite from cave pisoids were analysed for stable oxygen isotope ratios. The obtained values were checked using the O’Neil equation. Almost all the calcite samples display values more positive than their calculated counterparts. This phenomenon is ascribed to a fractionation process mediated by bacteria. The light isotope of oxygen is preferentially taken up by the hydrogen-oxidizing bacteria. It causes the relative enrichment in the heavy isotope in the bacterias’ surroundings, which is recorded in the calcite precipitated around the bacterial cells.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies