Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Molecular degradation of ancient documents revealed by $^1H$ HR-MAS NMR spectroscopy

Tytuł:
Molecular degradation of ancient documents revealed by $^1H$ HR-MAS NMR spectroscopy
Autorzy:
Mallamace, Domenico
Mallamace, Francesco
Pietronero, Luciano
Corsaro, Carmelo
Łojewska, Joanna
Missori, Mauro
Data publikacji:
2013
Język:
angielski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/legalcode
Linki:
https://www.nature.com/articles/srep02896.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/7095  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
For centuries mankind has stored its knowledge on paper, a remarkable biomaterial made of natural cellulose fibers. However, spontaneous cellulose degradation phenomena weaken and discolorate paper over time. The detailed knowledge of products arising from cellulose degradation is essential in understanding deterioration pathways and in improving durability of cultural heritage. In this study, for the first time, products of cellulose degradation were individually detected in solid paper samples by means of an extremely powerful proton HR-MAS NMR set-up, in combination to a wise use of both ancient and, as reference, artificially aged paper samples. Carboxylic acids, in addition to more complex dicarboxylic and hydroxy-carboxylic acids, were found in all samples studied. Since these products can catalyze further degradation, their knowledge is fundamental to improve conservation strategies of historical documents. Furthermore, the identification of compounds used in ancient production techniques, also suggests for artifacts dating, authentication and provenance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies